07 november, 2013

Heklet sjal


Dette mønsteret kan brukes til å hekle et sjal som er som en trekant eller man kan lage et vanlig skjerf. Jeg har også sydd sammen skjerfet slik at det blir en hals - så altså mange muligheter. Mønsteret står i vanlige heklebøker så det er vel ingen som har patent på det regner jeg med.

TREKANTSJAL
Garn etter ønske og heklenål som passer
Jeg har brukt dobbelt garn New Zealand lammeull (dobbelt = 50g = 300m) og heklenål 5.

Stav: Kast på nålen, stikk nålen gjennom masken - dra en løkke gjennom luftmasken = 3 masker på nålen. Nytt kast på nålen, dra en løkke gjennom de 2 første maskene på nålen = 2 masker igjen. Nytt kast på nålen og dra tråden gjennom begge maskene = 1 stav.

Kjedemaske: Stikk nålen inn i masken, ta kast på nålen, dra ny løkke gjennom arbeidet og løkken på nålen = 1 kjedemaske.

Slik gjør du:
 Legg opp så mange luftmasker du vil ha.
Jeg har lagt opp ca 140 cm til skjerf, det ble da ca 114 cm langt. Til sjal ville jeg lagd det enda lenger.

Omgang 1: Snu og hekle 1 stav i den 5.luftmasken fra slutten av omgangen, *hekle 2 luftmasker, hopp over 5 luftmasker i opplegget og hekle 1 stav (stikk nålen ned i den 6.luftmasken), 2 luftmasker, 1 stav i samme luftmaske som sist. Gjenta fra *. Tilpass enden slik at det passer og snu når omgangen er slutt.

Omgang 2: Hekle 2 luftmasker, *hekle 8 staver (stikk nålen under maskene og ikke i maskene) rundt de 2 luftmaskene mellom de 2 stavene, hopp over neste luftmaskebue og gjenta fra *.

Omgang 3: Hekle tilbake til den 4. eller 5. staven (den masken som er mest i midten for deg) med kjedemasker, hekle 4 luftmasker, 1 stav i samme maske som de 4 luftmaskene er heklet i, *2 luftmasker, 1 stav i den 5.staven i neste stavgruppe, 2 luftmasker, 1 stav i samme maske som sist. Gjenta fra *.

Hekle deretter omgang 2 og 3 hele tiden.

Trekantet sjal:
Hekle 2 omganger "skjellmønster" i samme lengde, hekle så kjedemasker tilbake i 1 og 1/2 skjell.På skjellet (i midten) hekles 4 luftmasker og det blir den 1. staven på den omgangen. Fortsett med å korte inn sjalet på den måten til det gjenstår et "skjell" nederst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar