17 desember, 2013

Tova votter - og hvordan strikke tommel på tråd


http://www.sandnesgarn.no/ShowFile.ashx?FileInstanceId=8ed88b3f-80c5-4812-977f-886a4cfb579c

Disse vottene strikkes i garnet Tove i 100% ull og 50 g = 160 m.
Det oppgis pinne 4, jeg bruker 4,5 fordi jeg strikker stramt.
Jeg fulgte oppskriften til 8-10 år. Brukte totalt 60 g gram. Strikket 14 cm oransje, 11 cm grønt og resten gult. Jeg strikket 1 cm lenger på stykket før økning av masker og 1 cm lenger på delen før tommeltråden, altså 2 cm lenger totalt. Før toving var votten ca. 36 cm lang og 12, 5 bred på det bredeste.

I fellingen skal en ta en maske løs av:  den høyre pinnen stikkes inn i masken på venstre pinne som når man skal strikke den rett men lar den gli over på høyre pinne uten å strikke den. Den neste strikkes rett og dras så over den løse masken. De to neste maskene strikkes rett sammen. Denne fellingen gir en fin skråkant oppover votten.

TOMMEL:
Det strikkes inn en tråd over et antall masker til tommel. Det vil si at man tar en liten bit tråd og holder den slik at man strikker maskene med den, når man er ferdig skal endene henge på hver sin side av maskene, evt. knytes lett sammen så man ikke mister maskene og legges inni votten når man fortsetter. Maskene strikkes altså først med tråden og settes så over på venstre pinne igjen med en gang og strikkes en gang til som vanlig. Man strikker så videre og det blir helt tett der man har strikket inn tråden (se bilde). Tommelen strikkes for seg.
Når man skal begynne med tommelen plukkes det opp masker over og under tråden FØR man drar ut tråden. Plukk opp masker i det fremre/høyre leddet av masken (den første v-en i maska) både over og under tråden på hver sin pinne. Legg så opp nye masker i "svingen/hjørnet" mellom pinnene på begge sider av tråden.

Slik ser det ut når tommeltråden er strikket inn:



Slk ser det ut når maskene er plukket opp:



Her er video fra Drops om å lage tommel:
http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=134&sort=2&thumbnails=on&undercategoryid=4&page=4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar